Het Vijfde Bedrijf

De Dansende Madonna

over Piet Mondriaan

 

2017 is uitgeroepen tot het jaar van Mondriaan en zo kleuren de roodgeelblauwe composities het straatbeeld van Den Haag. Ook de musea richten extra tentoonstellingen in met zijn werk. Wij raakte echter nieuwsgierig naar de man zelf, wiens bijnaam kennelijk ‘de dansende madonna’ was. 

Afbeelding

Deze voorstelling gaat niet over het welbekende werk van Mondriaan, maar juist over het leven dat de man geleid heeft; de jazzclubs die hij afstruinde, op zoek naar de nieuwste klanken, de vrouwen die zijn leven mochten inkleuren, al was het vaak maar voor even, onderwijl oorlogen ontvluchtend, steeds op zoek naar het sublieme in leven en kunst.

‘De Dansende Madonna’ wordt meer dan alleen een biografie. Middels meerdere performances, waarbij het publiek ondergedompeld wordt in de broeierige sfeer van de eerste jazzclubs, laten we zien waar Mondriaan zich mee omringde. Door nieuw geschreven teksten waarin geliefdes en vrienden van Mondriaan aan het woord komen, tezamen met flarden uit het oeuvre van Mondriaan zelf én de jazzmuziek, proberen we zo dicht mogelijk bij de Mensch achter de kunstenaar te komen. 

Tekst en regie: Hans van den Boom

Muzikale leiding: Michael Varekamp

Decor en licht: Reier Pos

Spel: Annemarie de Bruijn, Beaudil Elzenga, Erna van den Berg en Hok Tan

Jazz ensemble: Michael Varekamp, Ben Schröder, Mark van der Feen, Simon Kalker en Ukko Heinonen

Techniek & productie: Pack Productions

Artistiek leiding: Annemarie de Bruijn

Zakelijk leiding: Sarah de Bruijn

Grafisch ontwerp: Bohwa Jang, Design Office, KABK

Pers en publiciteit: Myrddin Baars

Online media: Martijn Meindersma

Afbeelding

 


 

Met dank aan: Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Koninklijk Conservatorium, Het Nationale Theater, HNT Kostuumatelier, Elske van Holk, Matthijs de Groot, Culturele Business Case,Theaterschool Rabarber, Frans Postma en Léon Hanssen. 

Afbeelding